اقتصاد و تجارت الکترونیک

IMG16332829

تعریف و هدف

امروزه توسعه فراگیر تجارت الکترونیک در دنیا محرک اصلی رشد اقتصادی جوامع مختلف به شمار آمده است و در نتیجه آن، شکل گیری واژه های متفاوت و مترادفی در ادبیات علمی تحت عناوینی همچون اقتصاد اطلاعات، اقتصاد شبکه ای، اقتصاد دانش بنیان ،اقتصاد دیجیتال و اقتصاد اشتراکی را می توان ناشی از تاثیرات شدید و روزافزون فناوریهای اطلاعاتی و ارتباطی دانست.
با توجه به افزایش روزافزون سهم تجارت الکترونیک از تجارت جهانی، جایگاه این مفاهیم در علم اقتصاد هر روز تعالی می یابد. از ان جمله می توان به افزايش كارآيي، نوآوری و قدرت رقابت پذیری شركت‌ها در اقتصاد جهانی، افزايش ظرفيت‌هاي توليدي، افزايش ميزان دسترسي به بازار، شتاب بخشيدن به روند رشد اقتصادي و اشتغال و نهايتاً كمك به كاهش فقر در بسياري از كشورهاي درحال توسعه اشاره نمود. از سوی دیگر، اقتصاد در حال جهانی شدن نیز فرصت های تازه ای برای تجارت الکترونیک بوجود آورده است چرا که در بستر گسترده شدن جمعیت کاربران جهانی اینترنت که امروز از هر زمان دیگری متنوع تر شده است مفاهیم جهانی سازی و خصوصی سازی فرصت های جدیدی برای تجارت الکترونیک پدید آورده است.
این رشته از طریق تعامل دو مفهوم اقتصاد و تجارت الکترونیک بوجود امده است و به بررسی تأثیرات هر یک از این دو حوزه بر یکدیگر می پردازد. از این رو برخی از اهداف اصلی این رشته را می توان توسعه دانش و تحقیقات در حوزه های ذیل دانست:
• درک فرصتهای اقتصادی و کارافرینانه ناشی از توسعه تجارت الکترونیک
• تحلیل و امکان سنجی اقتصادی طرح های توسعه تجارت الکترونیک سازمانها
• برنامه ریزی و سیاستگذاری برای توسعه اقتصاد دیجیتال در کشور
• بررسی تاثیرات و پیامدهای اقتصادی کلان ناشی از توسعه تجارت الکترونیک در کشور
• ارزشگذاری دارایی های فکری و محصولات و خدمات کسب و کارهای دانش بنیان

نقش و توانایی
دانش آموختگان این رشته با گذراندن دروسی همچون اقتصاد اطلاعات، اقتصاد دیجیتال، پول و بانکداری الکترونیکی، نهادهای مالی و پشتیبان تجارت الکترونیک، مباحث پیشرفته تجارت الکترونیک و ... توانایی و مهارت لازم را برای کسب فرصتهای شغلی در مشاغلی همچون تحلیل گر اقتصادی طرح های تجارت الکترونیک،کارشناس تحقیقات بازار، کارشناس هزینه یابی و قیمت گذاری محصولات در بازارهای مجازی، کارشناس بانکداری الکترونیکی، کارشناس بیمه الکترونیکی، کارشناس گمرک الکترونیکی، ممیز دارایی های فکری و ... را بدست خواهند آورد.

ضرورت و اهمیت
تاثیرات شدید تجارت الکترونیک بر متغییرهای اقتصادی همچون افزایش بهره وری و اشتغال زایی، کاهش هزینه مبادلات و هزینه تمام شده محصولات و خدمات، ایجاد مدلهای درآمدی و روش های قیمت گذاری جدید، فراهم شدن امکان مقایسه و انتخاب سریعتر، تمایز و شخصی سازی محصولات و خدمات، گسترش ارزش دارایی های دیجیتال سازمانها و شکل گیری بازارهای مجازی نیازمند کسب دانش و مهارتهای جدیدی می باشد که در این رشته مورد توجه قرار گرفته است. از این رو درک و شناخت بهتر این تحولات اقتصادی و تکنولوژیکی می تواند به ما کمک نماید تا در تصمیم گیریها و سرمایه گذاریهای اقتصادی هوشمندانه تر عمل نموده و به دنبال تطبیق دادن قوانین و سیاست هایمان با واقعیات عصر جدید باشیم.

طول دوره و شکل نظام

طول دوره

طول دوره حداکثر 4 نیمسال تحصیلی خواهد بود. طول هر نیمسال تحصیلی 16 هفته می‌باشد

تعداد واحد درسی

تعداد واحد های درسی این دوره علاوه بر دروس جبرانی برابر 32 واحد بصورت ذیل است:
1- دروس اجباری 18 واحد
2- دروس اختیاری 8 واحد
3- دانشجویان آموزش محور 6 واحد دروس اختیاری می گذرانند در صورتیکه که دانشجویان بعد از گذراندن دو نیمسال تحصیلی و داشتن شرایط پژوهش محوری، درخواست تغییر شیوه آموزشی داشته اند در صورت موافقت بجای دروس اختیاری پروژه پایان نامه 6 واحد اخذ خواهند نمود.

مدیر گروه

mohammadian